.̴.̶.̵.̵.̴.̷.̶.̸_̶_̵_̶_̶_̴_̴_̴_̶_̸_̸_̶_̴_̶_̸_̸_̷_̷_̴_̷_̸_̴_̵_̵_̸_̷_̸‚̴´̷ ̴´̴ ̷´̷-̴-̴-̵-̸-̸-̷-̴-̷-̷-̷-̴-̴-̴-̸-̶-̴-̶-̶-̸H̶e̷j̴,̵.̸ ̵ ̶,̸.̴.̴ ̷.̴ ̷ ̴ ̸´̸,̶ ̵.̴.̵.̴ ̷ ̷⁄̷σ̵ ̵,̴.̸ ̵.̷ ̶-̴℘̶ ̷,̶.̴.̸ϑ̴.̵•̴ ̷,̵.̷ ̸~̸ ̶,̶ ̷"̴-̷-̴-̴-̸-̶-̶-̸-̸-̷-̵-̵-̵-̷-̶-̵-̵-̶-̶`̴ ̵`̵ ̶`̷ ̸‚̸_̸_̷_̷_̸_̶_̸_̷_̴_̵_̴_̷_̵_̵_̷_̵_̴_̴_̸_̷_̸_̴_̸_̶_̵_̶_̷_̵.̴.̴.̸.̴.̷.̸.̸.̴

onsdag 21 oktober 2009

-Ja ja,.. . Alopecia Areata...



• Från fass.se

>>>>>>>>Håravfall, fläckvis
(Alopecia areata)

Definition

Håravfall, begränsat till runda fläckar, vanligen på hjässan, i skäggbottnen eller på underbenen men kan förekomma överallt.
Orsak(-er)

Orsaken till det fläckvisa håravfallet är okänd men klassas ibland som en autoimmun sjukdom, d. v. s. att kroppens immunförsvar går till attack mot egna vävnader. Viss ärftlighet av sjukdomen förekommer.

Ses oftast hos personer med allergiska besvär, sk atopiker. Förknippas även med svår stress. Ibland ser man samtidig förekomst av andra åkommor där individens immunförsvar går till angrepp mot den egna kroppen. Exempel här är sköldkörtelsjukdomar, inflammation i tjocktarmen (ulcerös kolit) samt flera bindvävssjukdomar m. fl.<<<<<<<<



• Från huden.nu

>>>>>>>>Sjukdomen kännetecknas av att håravfall med helt kala fläckar uppträder i hårbotten. Fläckarna varierar i storlek från någon till flera cm i diameter. En eller flera fläckar kan uppkomma. Ibland kan håravfallet bli betydande och även omfatta ögonbryn, ögonfransar och annan behåring på kroppen. Huden inom de kala partierna är normal, helt slät och mjuk, utan tecken till rodnad eller annan irritation.

Sjukdomsorsak
Den direkta orsaken är okänd. Alopecia areata anses vara en så kallad autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen blir överkänslig mot egen vävnad, i detta fall mot hårsäckarna, som då släpper ifrån sig hårstrån och därefter går in i en tids viloperiod, innan de på nytt bildar nya hårstrån. Viloperioden varar i regel 6-12 månader, ibland längre. Personer med alopecia areata är vanligtvis helt friska i övrigt och någon omfattande laboratorieundersökning är i regel inte nödvändig. Liknande fall kan ha förekommit hos släktningar. Stressfaktorer anföres ofta som en utlösande faktor. Som regel krävs då att någon mer speciell allvarligare händelse har inträffat, även om andra psykologiska faktorer kan bidraga.

Förlopp
I de allra flesta fall växer håret ut igen inom 6–12 månader, även om det ibland kan dröja något längre. Hur det skall gå i det enskilda fallet är omöjligt att säga i förväg. Enstaka fläckar som hållit sig begränsade en längre tid är ett gynnsamt tecken och brukar bli bra igen. Återfall kan dock förekomma längre fram i livet. I mer ovanliga fall kan nya fläckar fortsätta att uppkomma. Personer med en atopisk läggning, d v s benägenhet för astma, hösnuva eller böjveckseksem, kan utveckla ett envisare och mer omfattande håravfall, speciellt om det debuterar före puberteten.

Behandling
Man bör komma ihåg att hårsäckarna inte är skadade för alltid, utan enbart vilar. Effektiva sätt att få dem ur denna vilofas och börja bilda hårstrån på nytt saknas. Genom åren har vitamin- och mineralpreparat, patentmediciner och specialhårvatten prövats utan effekt. Någon dokumenterad effekt av laserbehandling finns ej heller. Zinktabletter i hög dos har ansetts kunna bidraga till återväxten, men ifrågasatts av andra. Höga kortisondoser befrämjar hårväxten, vilket utnyttjas när man ger kortisoninjektion i fläckarna eller kortisonlösning att droppa i hårbotten. Resultatet är mycket varierande.

Utomlands har goda resultat iakttagits då man med olika kemiska ämnen framkallat eksem i de kala fläckarna. Metoden är inte helt lätthanterad och har därför inte kommit till någon egentlig användning i vårt land. Helkroppsbehandling med PUVA, en kombinerad tablett- och ljusbehandling (UVA-ljus) har också prövats med varierande resultat. Den kan ges på försök i sådana fall där ingen återväxt setts efter 12 månader. Man ger PUVA 2–3 ggr i veckan, ofta över flera månader, för tillfredställande effekt. Långtidsresultatet av denna behandling är osäker. Viktigt är att inte öka bördan ytterligare vid ett redan besvärligt sjukdomstillstånd genom att ge falska förhoppningar om sjukdomens förlopp och behandling.<<<<<<<< 


• Från Wikipedia.se

>>>>>>>>Alopecia areata, eller fläckvist håravfall, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet varvid håret faller av. Man brukar räkna med tre stadier av håravfall:

* Alopecia areata - Fläckvis håravfall
* Alopecia totalis - Avsaknad av huvudhår
* Alopecia universalis - Total avsaknad av kroppsbehåring

Sjukdomen går ofta i skov med omväxlande håravfall och perioder med hårtillväxt. Generellt gäller att ju mer hår personen tappar desto större är sannolikheten att det aldrig växer tillbaka. Hos vissa patienter drabbas även naglarna av sjukdomen vilket gör dessa sköra. Sjukdomen är inte fysiskt skadlig men kan vara mycket psykiskt påfrestande för den drabbade. Många personer med Alopeci väljer att använda peruk.

Flera behandlingsmetoder finns men ingen är direkt verksam.

Den associeras ibland med några andra autoimmuna sjukdomar som Vitiligo (vita fläckar i huden) och Hypothyreos (underproduktion av tyroxin i sköldkörteln).<<<<<<<<


>>>>>>>>Vitiligo och Alopecia Areata har flera likheter, båda tillstånden (eller sjukdomarna?) tros bero på att immunförsvaret angriper de egna cellerna och det är inte ovanligt med sköldkörtelproblem.<<<<<<<<



• Från dll.se

>>>>>>>>Alopecia areata

Alopecia areata är en relativt vanlig orsak till håravfall , förekommer hos 0,1-0,2 % av befolkningen och i alla åldrar.
Symtom

Sjukdomen kännetecknas av fläckvis håravfall, fläckarna varierar i storlek från någon cm till mycket stora kala områden. En eller flera fläckar kan komma. Ibland kan håravfallet också drabba ögonbryn, ögonfransar, skäggbotten och annan kroppsbehåring. Huden inom de kala partierna är helt normal, mjuk och slät, utan tecken till rodnad eller annan irritation.
Personer med alopecia areata är vanligtvis helt friska i övrigt och någon särskild laboratorieundersökning är inte nödvändig.
Orsak

Sjukdomen anses vara en s k autoimmun sjukdom, dvs. kroppen reagerar "allergiskt mot sig själv". Hårstråna går då in i vilofas, dvs. växer inte ut och viloperioden kan vara i 6-12 månader, ibland längre. Hårrötterna är dock ej förstörda utan endast "vilande"
Behandling

I de flesta fallen krävs ingen behandling, eftersom håret oftast återkommer spontant inom 1-2 år. Om spontana förbättringen dröjer för patienten oacceptabelt länge (mer än 2 år) har man på olika sätt försöka få hårstråna ur denna vilofas genom metoder som hämmar det egna immunsystemet. Så har man t ex använt höga doser cortison eller immunhämmande medicinen Sandimmun eller helkroppsbehandling med PUVA (en kombinerad tablett och ljusbehandling). Risken för biverkningar vid dessa behandlingar är dock för stora för att man ska använda sig av dem och när man upphör med behandlingen faller håret av igen. Zinktabletter i hög dos har ibland prövats, men har ingen dokumenterad effekt. Medel mot normalt manligt håravfall t.ex. Regaine, Recrea och Propecia har inte heller dokumenterad effekt vid denna typ av håravfall.

De flesta patienter med alopecia areata får bara mindre, hårlösa fläckar som går att kamma över och på så sätt dölja i väntan på att man återfår sin hårväxt spontant inom 1-2 år. Om man får stora kala områden så att det är omöjligt att dölja kan man ha nytta av en peruk. Landstinget ett bidrag på 3 000 kr per år när man av medicinska skäl behöver peruk, men intyg måste skrivas av hudläkare, onkologläkare eller överläkare på medicinklinik eller lungklinik.

Om man efter 1-2 år ännu inte ser någon återväxt kan man behandla de kala fläckarna med ett allergiframkallande ämne (Diphencyprone =DPC). Man framkallar då ett måttligt eksem på de kala fläckarna, och försöker genom detta få bort blockeringen av hårtillväxten. Metoden är inte helt lätthanterlig och kräver i början besök en gång i veckan på Hudmottagningen tills man har provat ut vilken styrka som ska användas. Tyvärr har inte metoden någon effekt vid alopecia totalis, (när man förlorar all hårväxt.)
Prognos

I de allra flesta fall återkommer hårväxten spontant inom 6- 12 månader, ibland kan det dock ta flera år. Återfall förekommer och särskilt hos personer med benägenhet för astma, hösnuva eller böjveckseksem finns risk för nya perioder med håravfall.<<<<<<<<








-Hej, kan nu rapportera att det tog 2 år för mig innan det växte tillbaka. Bara försöka hålla ut & hålla god och galen min under tiden. Skämt åsido, det var jobbigt att se så där skabbig ut. Själv var jag sjukskriven så jag gick nästan aldrig ut och visade mig.. . Nu har alopecian vandrat vidare misstänker jag.. och satt sig i naglarna och några kala fläckar på smalbenen??, inte riktigt fri från det än! ; ( mmh.. . Man får ändå vara glad att det bara varit "areata varianten" och inte dom mera omfattande alopecia totalis eller universalis man drabbats av... .. .

Tack för att ni besöker min blogg, välkommen åter, och Stå Ut med eran alopecia om ni lider av det. uscH!... besvärligt. Jag kommer att rapportera vidare här.. . om något händer,, orkar dessvärre nu ej fixa några bilder på naglar och ben... men naglarna ömmar, något fel på nagelbädden, kan jag säga... Jag är så trött. (110920)


-Jag är fortfarande sjukskriven p.g.a. psykiska problem.. . djup depression, ångestsyndrom, tvångssyndrom, social fobi.. . Kan säga att en läkare sa till mig att det är utan tvivel så att alopecia areata är starkt förknippat med stress/känslor.. sa han. Stress, helt klart en utlösande faktor. . . Mhm, jag blir inte förvånad över det svaret.. .
(120120)

• Fick en antydan till kal fläck igen nu på vänster sida på hakan där jag hade det förut. Började synas i februari och lite nu 130317.. .men på väg bort igen, verkligen mystiskt.. . Men denna gång bara ca, pja.. 8mm i omkrets, inte alls som tidigare.


• Inte orkat uppdatera här, men det hör ju till "sjukdomsbilden".. . Alla fall så återkom alopecian i februari 2017, en rätt så stor kal fläck på hakan, tydligen framstressat av min fars allvarliga sjukdom, han mår inte alls bra.. sjukhusvistelse för honom osv... Det tar hårt på mig med att se homom må så dåligt.. Nu är det den 17maj 2017,, har nu ett 3 cm stort alopecia areata område på hakan,, igen.
(Bild kanske kommer, är inte på humör precis.. )

Lider även av något annat underligt, ännu ej uträtt vad det beror på... Har små nervryckningar över hela kroppen, något så fruktansvärt psykande.. ren terror.. Vad håller hjärnan/kroppen på med???? Haft dessa i över 3 år nu. Återbesök hos neurologen torde ske snarast, men har inte ork att ta kontakt med sjukvården... .. . 170517








• Här kan ni läsa min "Sjukjournal", här beskrivs stressen som då tycks det... bl.a. kan leda till att man får Alopecia.. .




Bloggarkiv

Om

Mitt foto
Sweden
Är så ledsen över min ojämna energinivå ?..någon obalans mellan dopaminet och noradrenalinet .. ?? som... Vilket får till följd att jag orkeslöst skriver på blobbinlägg som skulle skrivits och laggts ut för två/3/IV.. . månader -år sedan. •Händelserna måste komma på rätt plats även om inte jag hinner vara i tiden med min blobg. Kan då,nu hända att det kommer gamla "nya" skriverier som läggs in där dom hör hemma i tidslinjen, vilket gör det svårt för eventuellt intresserade att se dessa?.. ! ..eftersom dom inte ligger högst upp i bob-listan när man går in på doggen. Så därför gör jag som så.. Att jag publicerar det gamla "nya" senkomna inlägget överst, alltså dags dato.. . Så får det ligga där några dagar. . . tick tack tick´ SEDAN sÅ arkiverar, sorterar jag in det, dem på sin rätta plats >där>>då det inträffade, kanske fyra månader sedan..?. . Materialet må vara rörigt,. men moset måste åtminstone vara "tabelliserat"........ -Bara för att detta sega psyke inte är i fas, med nutiden, så blir det så. ~Så ni vet. Denna glodb kommer aldrig vara aktuell, riktigt... . .. men har heller inga ambitioner att vara någon "mode-oglbare".

-Vill du säga mig någonting? >>> skrivabrev@gmail.com

-

Etiketter

? ?PSYKOS? `*ETT TIPS*´ ˙Livet˙Efter˙Döden˙ 0 kr. Agatha Christie AI Akvarell Alexandra E Lindh Allkonstverket Alopecia Areata Andlig utveckling Anhedoni Animerad film Apati Aphex Twin Arbetet Aromaterapi Art´s Birthday Party Astralplanet Atarax Ateljén Atypisk autism Aurélia Thierrée Australien Autechre Autismspektrumtillstånd Autodidakt Automatiserade tillvägagångssätt Avantgarde Balans i Tillvaron Barndomsminnen Basinkomst Beethoven Befriande! Behov Bengt Lagerkvist Benzo Besvikelse Bird By Snow Blod Blogga Boendet Bohol Boken Brian Eno Buchla Budskap Böcker Chaplin Chocolate hills Christopher Chaplin Circuit bending Clas Svahn Collage Cykla Dagboksanteckningar Dan Fröberg Dans Dansföreställning Databugg David Bowie Depression Dessa Huggormsyngel Detaljer Detektiv Djur Dokumentär Dopaminbrist Drill 'n' Bass Drömmar DU Död Döden EAM EarthCam Eklektiker Ekonomi Ekvatorn El Azizia Elektronik Elektronisk Elektronmusik Elijah Wood Ellinor Olovsdotter EMS Ensamheten Eteriska oljor Evigheten Existentiell ångest Facebook FAKTA Fantasy FAR FEL Film Filosofi Fixa idéer Flunitrazepam mylan Form Eko Foto Frihet Frustration Fullkorns underhållning Fylkingen Fysisk teater Fysiskt välbefinnande Fågel Färgterapi Försvarstal Försäkringskassan Förtydligande Förtätade intellektuella krumbukter GGGalgHuMoRRR Goombay Dance Band Gotland Gott Nytt År..? Grattis!!! Grubblerier GUD Habilitering HAT Hinder HITLER HJÄLP HSP Humor Hype Machine Hypnagoga Hallucinationer Hypnopompa Hallucinationer Hälsoprylar I natten Idioter IDM Iggy Pop InspiratioN Instrumentbygge INTJ-T Intrinsikalt värde Jacques Werup Jag . Är . Helt . Lugn . JAG ÄLSKAR DIG James Thierrée Jessica Mazzi Jesus Jim Henson Jonas Sjöstedt Josefin Nilsson Jukka Korpi Kläder KMH Kning Disk Komposition Kompressor Konsert Konst Konstnärliga tillvägagångssätt Konstnärsmaterial Konstteori Kontraproduktivt beteende Korg Polysix Krautrock Kreativitet Kritik Kvantfältet Kyle Bobby Dunn Känslodrabbat Kärlek Landsflykt Lars-Gunnar Bodin Laurie Spiegel Lazarus Leif Elggren Leonard Cohen Lhasa de Sela Libyen Linda Mazzi Liv Live elektronik Livet Ljudkonst Ljusdesign Ljusterapi Lotta Barlach Lou Reed Luftfuktare Lyrica M.C. Escher Magi Magnus V. G. Wallin Mat Matti Bye Mattias Olsson MBTI MDT Medicin Mellan hopp och förtvivlan Mental ohälsa Metafysik MIN STUDIO Modellandskap Moderatdjävlar Modulsyntar Montage/Ljus-Tavla MORD Mordförsök Musik Musikakustik Musikinstrument Muskelsvaghet Naturen talar Negativ stress Nervsammanbrott Nycirkus Ofrivilligt självmord Oljemålning ONDSKA Oro Orättvisa Panik Panikattack Papegoja Paranoia Paranormalt Performance Pionjär Plagiat Platform Stockholm Poesi Poirot Politik Politikerförakt Promenad Protest Psykiatrin På promenad Pär Lagerkvist Radio Radioaktivitet Recycle design Resa Richard D James Rita RYMDEN Rädslor Rösthallucinationer Sade Sanna Ehdin Scenografi Sci-Fi Serge Sheriff Siffror Sjukdom SJÄL-porträtt SJÄLEN Själens mörka natt Självmord Självobservation Skada Skrivande SkräcK Skulptur Skådespelare Släkten Smärtschema Social fobi SOLEN Sonar Stockholm Sorg Spikkudde Spökdjur Squarepusher Steampunk Stress Studioutrustning Svart Svek SY Symbolik Synestesi Synkronicitet Sång-texter Sändare & Mottagare Södra teatern Sömn TACK för förståelsen ✯ Tankeläsning Tarsius Teater Teckning Teknik Teknikens under Text-ljudkomposition TID Till SALU Tokryck Tom Campbell ton i ton Tradera Trent Reznor TRÖTTHETEN TV Tvångshandlingar Tvångstankar Twin Peaks Tyskland Undvikande Utmattningsdepression Utrotningshotad Var GLAD Varför? Verkligheten Verklighetsflykt Vetenskap Victoria Chaplin Visdom Voxra Vånda Vänskap Värmerekord Wendy Carlos Woody Allen www Ångest Ångestnivåhöjning Återkallandet av kraft
.

Hela ditt trasiga psyke... .. . Slut ögonen • • och - - stirra in i musiken.


Klicka På - HhÄäRr - pÅ för att komma till listan för att lyssna.
.
Konst bloggar BlogRankers.com Blogglista.se Konst Kultur
Reggad på Commo.se länkkatalog Favoritlistan.se
Nätets bästa sajter!
Blogg Topplista
Twingly BlogRank 1000länkar.com - gratis länkkatalog

Translate this site......!!!!!!!

• °